Divisjonene er klare
📰

Divisjonene er klare

Skrevet av Kristian Fjeld 15.09.2023 Tabellen og inndelingen finner du her Høstens store begivenhet, Bedriftsligaen, nærmer seg med stormskritt. Totalt 91 lag skal kjempe for bedriftens ære i høstens sesong. Nå er divisjonen endelig inndelt etter at Bedriftsligaen-teamet har lagt ned utallige timer for å sørge for så jevne og spennende kamper som mulig.
Totalt er det seks divisjoner denne sesongen. Førstedivisjon har en gruppe på åtte lag, mens de øvrige divisjonene har to grupper, hvorav de fleste er åtte lag, og i et tilfelle ni.

En dynamisk liga

Vi har samlet inn en rekke data for å sørge for så konkurransedyktige divisjoner som mulig. Det er benyttet data fra både plasseringsturneringer, enkelte rangeringer (ELO) fra tredjeparts spilltjenere som Faceit og Esportal, i tillegg til at vi har holdt en direkte dialog med hvert enkelt lag for danne oss et best mulig bilde av de enkelte lags nivå. Det er viktig å legge til at ligaen er dynamisk slik at lagene som vant sluttspillet (og eventuelt seriespillet) forrige sesong har fått mulighet til å akseptere opprykk ettersom dette er vanlig praksis i all annen sport. Dersom sesongen gikk litt på tverke kan det være naturlig å bli plassert en divisjon ned, men dette er ikke nødvendigvis fasit.
Fra plasseringsturneringene har resultatene opp mot etablerte lag fra tidligere sesonger vært viktige i vurderingen hvor lagene skal plasseres. Lagene starter med blanke ark i et swiss-format og tvinger frem en stor variasjon i nivået på motstanderne. Dette er for å teste og gi en god kalibrering på hvem man matches best mot. ELOen fra spilltjenere som FaceIt og Esportal gir en god indikasjon på spillernes individuelle nivå, men her kan det også være stor variasjon mellom spillerne. Det vurderes også å supplere med mer data i sesongene som kommer.

– Vi må tenke helhetlig

Liga og turneringsansvarlig Håvar Bjørnseth ønsker samtidig å legge til følgende om hvilke parametere som ligger til grunn for divisjonsoppsettet.
– Vi som arrangør må tenke helhetlig, og prøver å sørge for at alle får en så jevn motstand som mulig gjennom hele sesongen. Det betyr at vi er nødt til å dømme et lag som om de beste kan møte opp hver kamp. Dette fordi vi ønsker å unngå en situasjon hvor et lag settes i for eksempel 6. divisjon, fordi vi får beskjed om at de beste nesten aldri kan spille, og så ender de opp med å gruse halvparten av tabellen fordi de beste kunne spille mer enn man trodde likevel. Det er en vanskelig balanse mellom å respektere fleksibiliteten et bedriftslag trenger, og opplevelsen til alle de andre i ligaen.
Som tidligere nevnt er det vanlige opp- og nedrykksregler i Bedriftsligaen. Likevel kan det være nødvendig å gjøre justeringer og spille på lag med bedriftenes eget ønske.
– Vi kjører opp- og nedrykksregler på tvers av ligaen. Opprykk for de som vinner sluttspillet, og i noen tilfeller også de som vinner seriespillet, og nedrykk for sisteplass. Om de faktisk tar opp- eller nedrykksplassen skjer alltid i dialog med bedriftslagene, fordi det er mye utskiftninger mellom sesongene. Et lag som vant forrige sesong kan ha mistet flere av sine gode spillere, og dermed ikke sterke nok i neste sesong til å spille i divisjonen de egentlig har rykket opp til, men også motsatt. Vi forbeholder oss alltid retten til å behandle dette case-by-case, basert på ny informasjon om ferdigheter, utdyper Bjørnseth.
– Hvordan lagene oppfatter og vurderer sitt eget nivå opp mot realiteten, har de rett? Overvurderer eller undervurderer de seg selv?
– Ser begge deler, men en overvekt på de som overvurderer sine evner. Syns mange også er ganske realistiske og in tune med hvor de er og bør være, avslutter Bjørnseth.

Stor forskjell på en nasjonal liga og en bedriftsliga

Daglig leder Stein Wilmann har bakgrunn som grunnlegger av nasjonale e-sportligaer som Telenorligaen (senere Telialigaen red. anm.) og leder av en av verdens største e-sportklubber, Nordavind og 00Nation. Han forteller at det er stor forskjell på en nasjonal liga og en bedriftsliga.
– De har i utgangspunktet flere likheter enn de har forskjeller, herunder skape mestringsfølelse, organisere aktivitet innenfor gaming/e-sport, skape samhold og tilby en konkurranse arena hvor likesinnende kan kjempe med og mot hverandre. Men de skiller vei når vi ser på formålet med selve ligaen. Her vil en bedriftsliga typisk være mer rettet mot en eldre demografi hvor hovedformålet ofte har utspring i det sosiale uten å ekskludere de temaene nevnt innledningsvis. En ordinær e-sportliga vil derimot ha større fokus på konkurranseelementet, med kontinuerlig måling av progresjon og større fokus på premiering av de beste. Det er ville ikke være feil å si at bedriftsliga ligger nærmere breddeaspektet i ordinære e-sportligaer, avslutter Wilmann.

Sesongstart for Bedriftsligaen

Bedriftsligaen starter for fullt allerede mandag 18. september, da får vi se to 2.-divisjonsoppgjør mellom elektronikk-kjeden Komplett, og konsulentene i Aboveit. Samme kveld kan man følge Menneskene i 00Nation mot underholdning og eventselskapet Eldorado Esport. Følg oss på twitch og andre sosiale medier for å få med deg alle kampene! linktr.ee/bedriftsligaen
Fullstendig oversikt over når lagene sendes finner du her:
Â